Standard

Eredet: Nagy-Britannia
Általános megjelenés: Aktív, bájos, elegáns és jól kiegyensúlyozott, kedves, gyengéd kifejezéssel.
Jellem: Vállalkozó szellemű, kedves, abszolút félelem nélküli.
Természet: Vidám, barátságos, nem veszekedős, semmiféle hajlamot nem mutat idegeskedésre.
Fej és koponya: A koponya a fülek között majdnem lapos. Enyhe stop. A pofa hossza a stoptól az orr hegyéig körülbelül 3,8 cm, az orr fekete, jól fejlett és hússzínű jelzés nélkül. Elkeskenyedő pofa. Az ajkak jól fejlettek, de nem lógnak. A szem alatti rész jól kitöltött. Nem kívánatos bármely jel, amely gyenge, hegyes arcorra utal.
Szem: Nagy, sötétbarnák, kerek, de nem kidülledő, egymástól távolállók.
Fülek: Hosszúak, magasan tűzöttek, sok szőrrel borítva.
Fogazat: Erős, állcsont tökéletes szabályos és teljes ollósharapással, ahol a felso metszőfogsor tér nélkül az alsó fogsor fölött zár, és a fogak függőlegesen állnak az állkapocsban és az állcsontban.
Nyak: Mérsékelten hosszú, enyhén ívelt.
Mellső rész: Mérsékelten fejlett mellkas, jól dőlt lapockák, egyenes lábak középerős csontozattal.
Törzs: Rövid, zárt, jól ívelt bordákkal. Egyenes hát.
Hátulsó rész: Lábak középerős csontozatúak, jól szögelt térdizületek, semmi jele ne legyen a lőcslábúságnak vagy a térdizületek túlszögelésének.
Mancsok: Tömör, kerekded, jól párnázott és jól szőrözött.
Farok: A farok hossza összhangban legyen a törzzsel, a hát vonalában tűzött, vidám, sohasem hordja a hátvonal fölött. A csonkítás engedélyezett, de legfeljebb egyharmadot.
Mozgás: Szabad és elegáns. Jó tolóerővel. Elölről és hátulról nézve a mellső és hátsó lábak párhuzamosan mozognak egymással.
Szőrzet: Hosszú, selymes, fürtök nélkül. Enyhe hullámozottság engedélyezett. Dús szőrzet. Nem trimmelhető.
Szín: Következő színek engedélyezettek:
- BLACK and TAN:
holló fekete, cserszínű rajzolattal a szemek fölött, a pofákon a fül belső oldalán, a mellen, a lábakon és a farok alsó részén. A cserszín ragyogó legyen. Nem kívánatosak a fehér foltok.
- RUBY: Egyszínű rozsdavörös. Nem kívánatosak a fehér foltok.
- BLENHEIM:
Jól határolt intenzív gesztenyebarna jelzés, gyöngyházfehér alapszínen. A jelzések a fejen egyenletesen vannak elosztva és elegendő teret hagynak a nagyon kívánatos „Lozenge” foltoknak. (Ez egy egyedüli ismertetőjele ennek a fajtának.)
- TRICOLOR:
Jól elosztott és jól határolt fekete-fehér, cserszínű rajzolattal a szemek fölött, a pofán, a fül, a lábak belső oldalán, a farok alsó részén.
MINDEN MÁS SZÍN VAGY SZÍNÖSSZETÉTEL NEM KÍVÁNATOS!
Nagyság/Súly: 5,5 – kb. 8 kg-ig. Nagyon kívánatos egy kicsi, jól kiegyensúlyozott kutya ezeken a határokon belül.
Hiba: Minden eltérést az előbb leírtaktól hibának kell tekinteni, amelynek értékelése pontos arányban álljon az eltérés mértékével.
Megjegyzés: A kanoknak két normálisan kifejlodött heréje legyen herezacskóban.


Fajtatörténet

A kis spániel elődei feltehetően spanyol és francia eredetű bozótoskutyák voltak, ám az idők során ölebekként tenyésztették tovább őket, amelyeknek már nem sok közük volt a hajdani vadászkutyákhoz. Az arisztokrácia és különösen II. Károly király különös kedvenceivé váltak, akiknek nevét még ma is viselik. Bár a Cavalier King Charles spániel Anglia legrégebbi fajtái közé tartozik, mai létezését egy amerikainak, Roswell Eldridge-nek köszönheti. Ő csodálta meg a régi mesterek képein a bájos kis kutyákat, és a huszadik század 20-as éveiben Angliába utazott, hogy vegyen egy példányt. Legnagyobb bánatára csak a mai cavalier hasonló nevű rokonát, a rövid orrú King Charles spánielt találta. A mopsz-keresztezést mutató boltozatos koponyájú kissé nyomott pofájú spániel olyan népszerűvé vált, hogy az eredeti változat szinte teljesen eltűnt.
Öt év kutatás után 25 fontos első díjat ajánlott fel a Cruftson, Anglia legrangosabb kutyakiállításán a „régi típusú Blenheim spánielek” díjazására.
Úgy tudta, néha hosszabb fangú kölykök is születnek a rövid orrú szülők almaiban, és bízott benne, hogy a kilátásba helyezett tekintélyes summa hatására felbukkannak ezek a „visszaütések”. Sikerült is felkeltenie a tenyésztők érdeklődését, és elkezdődött a régi törpespániel újratenyésztése.
Hogy aztán valóban szelkció eredményekén alakult-e ki a cavalier, vagy pedig a gyors eredményre törekedő tenyésztők néhány más fajtájú kutyával is besegítettek, ma már senki sem tudja. Önálló fajként 1945-ben ismerték el. Azóta az egész világon túlszárnyalta népszerűségében rövidebb orrú rokonát, a King Charles spánielt, amelyet ma is domborúbb koponyájáról és rövidebb orráról lehet megkülönböztetni tőle.

Részletesebb fajtatörténet:
http://www.atk.atw.hu - Ázsiai és Törpekutya Klub honlapján, a Cikkek / fajtabemutató cikkek / menüpontban.


Tartás

Jelleme:

A Cavalier King Charles spániel híresen vidám, szelíd és barátságos természetű kutya. Kiegyensúlyozott és nem ideges természetű, elbűvölő kedves és értelmes kis eb. Kezdő kutyásoknak is ajánlható fajta, amelyikkel biztosan nem kell komolyan megküzdeni a „falkavezérségért”. Nem jellemző rá az agresszivitás, sem az emberekkel, sem a kutyákkal szemben. Általában engedelmes és alkalmazkodó, de néha akaratos is tud lenni. Nagyszerű emlékezőtehetséggel bír, igen gyors felfogású, mindent nyomban megért, bár nem mindig reagál azonnal. Ezzel adja az ember tudtára, hogy ő azért önálló egyéniség. Noha nagyon szereti gazdája figyelmét és jelenlétét, azt sem bánja, ha időnként magára hagyják, bár ehhez már egész fiatal korától kezdve hozzá kell szoktatni.
Kennelben való tartását természeténél fogva nem javasoljuk, mivel a cavalier annál boldogabb minél többet lehet gazdájával, minél nagyobb család veszi körül. A gyerekekkel is jól kijön, de amikor együtt játszanak, temészetesen nem árt a felnőtt felügyelete. Noha a legtöbb fajtához hasonlóan ugatással jelzi a látogatók érkezését, mindenkivel szemben barátságos, és nem túlságosan éber. Hiányzik belőle a dominanciára való törekvés, így minden nehézség nélkül tartható többedmagával azonos helyen, sőt szívesen van együtt akár macskával is vagy más háziállatokkal.

Tanítása:
A Cavalier King Charles spániel általában könnyen nevelhető, mivel szeret tanulni, és elég értelmes ahhoz, hogy megértse, mit akarnak tőle. Nagyon szelíd állat, ezért soha nem szabad gorombán bánni vele. A túl kemény nevelés csak félénkké tenné. A legjobb eredmények úgy érhetők el, ha a helyes viselkedést vidáman megjutalmazzák. A gazdájának következetesnek kell lennie, és sokat kell használnia hangját annak jelzésére, hogy elégedett-e vagy sem. Szinte mindenre megtanítható az örző-védő feladatokon kívül. Ugyanis a cavalier jó természete kizárja, hogy durva, harapós, támadó legyen.

Mozgásigénye:
Ez a kis kutya testmozgás tekintetében nem túl igényes. Eleven és játékos és gond nélkül elkísérheti gazdáját több órás kirándulásokra is. Ha egy-egy nap kimarad, az sem viseli meg. Mindegyik Cavalier King Charles spániel szeret labdázni, apportírozni és póráz nélkül szaladgálni a kertben vagy a szabad természetben, a lakásban viszont halk és nyugodt.

Alkalmazásai:
Ez a fajta nagyszerű társ mind a sportos életmódú családok, mind a kevésbé mozgékony személyek számára. Megfelelő felügyelet mellett jó teljesítményt nyújthat az egyes kutyás sportokban, például a labdázásban. Mivel elég intelligens és tanulékony, mozgása gyors és fordulékony, jó teljesítményt nyújthat az agilityben, ügyességi és engedelmességi próbákban is.

Gondozás:
A cavalier ápolása könnyű feladat. Szőre selymes és dús, nem göndörödik, bár némi hullámosság megengedett. A szőrápoláshoz szükség van egy ritka és sűrű fogú fém bontófésűre, és egy kefére. A füleken, a mellkason, a lábakon, farkon, és a mancsokon rendszerint hosszú, dús szőr nő– ez a fajta egyik sajátossága. A szőrzetet rendszeresen ki kell fésülni, különösen a mellkason, a füleken, és a fülek mögött, valamint a lábak között. A fülek és a mancsok hosszú szőrzetét tisztán kell tartani, a karmokat pedig röviden. Ha a szőr jó minoségű, a sár száradás után könnyen kifésülhető belőle, sőt nagyrészt magától kipotyog. Nyáron különösen figyelni kell, ha toklász fúródik a fülébe vagy a mancsába, az orvossal kell eltávolíttatni.
A Cavalier King Charles spániel szőrét nem szabad nyírni, trimmelni! A túl nagy szőrű kutyáknak a talpak alsó felén az ujjak között, és a fülek belső hallójárat körüli szőrét el lehet távolítani, de úgy, hogy ne keltse nyírt kutya benyomását. A cavalier egyéb helyeken történő nyírása a kiállításokon kizáráshoz vezet. Azt javasoljuk, hogy már kicsi korában gyakran és játékosan kefélgessük, fésüljük, hogy felnőtt korában nyugodtan, élvezettel viselje ezt a tevékenységet. Fürdetni csak szükség esetén, de legfeljebb 3 havonta kell.

A cavalier jó étkű, nem túlságosan válogatós kiskutya. Szerencsére nem hajlamos a hízásra, de azért a táplálkozás és a mozgás egyensúlyára ügyelni kell.